Eskişehir’de öğretim üyeleri tarafından tasarlanan ölçü aparatının uluslararası patenti
ESKİŞEHİR Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Emre Mumcu ve Doç. Canan Gıcır Akay, diş hekimlerinin tedavi amacıyla ağız içinde kullandıkları tüm aletlerin itme, basınç ve kuvvetlerini test edebilen ve iki aletin birbirine yapışmasını ölçebilen bir aparat tasarladı. Mumcu, 3 yıllık çalışma sonucunda geliştirdikleri aparatın Çin’in yanı sıra Avrupa ve ABD’de geçerli uluslararası bir patent aldığını belirterek, “Bu aparat, hangi tür mukavemet özelliklerine sahip olduklarını gösteren malzemeleri test etmek için kullanılıyor. aynı kalınlıkta, aynı boyutta ve aynı yükte.” dedim.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Emre Mumcu ve Doç. Canan Gıcır Akay, diş hekimliğinde kullanılan aletlerin fiziksel ve mekanik olarak test edilmesi için yaptıkları 3 yıllık çalışma sonucunda bu testleri daha güvenilir hale getirmek için tüm test cihazları için bir aparat tasarladı. Diş hekimlerinin tedavilerde kullandıkları aletlerden hangisinin daha dayanıklı olduğunu ve ağızda daha uzun süre kullanılabileceğini belirleyen aparat, Patent Ofisi’nden Çin’in yanı sıra Çin’de de geçerli olacak uluslararası patent aldı. Avrupa ve ABD’de.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Canan Gıcır Akay, diş hekimliğinde her gün yeni bir cihaz kullandığını ve aparat üzerinde dayanıklılık ve estetik konusunda akademik testlerden geçmek için 3 yıldır çalıştıklarını söyledi. Bu alanda gerçek bir standart oluşturmak için geliştirdikleri aparatların uluslararası arenada da kabul gördüğünü kaydeden Akay, “Biz işin akademik kısmında olduğumuz için bu malzemeleri test edip hangisinin daha sağlam olduğu üzerinde çalışıyoruz. ve daha estetik.Testler gerçekten doğru yapılmış mı?’ Bazen şüpheye düştüğümüz ya da sadece yaptığımız araştırmayı değil hakem olarak bize gönderilen yayınlar, makaleler oldu, bunları değerlendirdiğimiz zamanlar oldu, ‘evet araştırmacı’ dediğimiz zamanlar oldu. burada standardizasyonu sağlayamadık.’ Ancak bunu dile getirdiğimizde bunlara bir cevabımız yoktu çünkü ‘Evet standardizasyon sağlayamıyor ama nasıl sağlanmalı?’ Kendi kendime sorduğumda ortada bir aparat yoktu, burada diş hekimliğinde adeziv malzemelerin basınç dayanımını test ederken standardizasyonu sağlamak için bir aparat geliştirdik.” Diş hekimliğinde porselen, tam seramik ve zirkonyum kaplamalardan (kaplamalar) monolitik onarımlara kadar geniş bir uygulama yelpazesi olduğunu belirten Akay, her alanda yeni bir cihazın dayanıklılığını ve adezyon kabiliyetini ölçmek için bir standardizasyon mekanizması oluşturduklarını söyledi. . ‘MALZEMELERİN TEST EDİLMESİNE FAYDALI’ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Emre Mumcu, aparatın üniversal test cihazı olan ve mekanik testler yapan her laboratuvarda kullanılabileceğini de söyledi. Aparatla standardizasyonu sağladıklarını belirten Mumcu, “Aynı kalınlıkta, aynı boyutta ve aynı yükte ne tür dayanım özelliklerine sahip olduğunu gösteren malzemeleri test etmek için kullanılıyor. Bu aparatı oluştururken Fikri ve sınai haklarımızı korumak için Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (ETTOM) ile bu çalışmanın patentini almak için bu süreçte ETTOM başkanlığında patent ofisleri ile çalıştık.Hedefimiz patentini almak, tüm firmalara sunmak, formülleri veya araştırmacıları kullanmak için test formülleri veya araştırmacılar, yayınları ve sonuçları desteklemek için.Bu süreçte Teknoloji Transfer Ofisi patent ofisleri ile bizimle çalıştı.Uluslararası bir patente dönüştürmemizi önerdi ve ortak olduk.Süreç yaklaşık 3 sürdü. 3 yıl boyunca yaptığımız yazışmalar, benzerlik raporları ve testler sonucunda bu patent ofisi tarafından uluslararası patent olarak yayınlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Buna bağlı olarak Avrupa, Çin ve Amerika olmak üzere 3 farklı yerden ofislerinde fikri ve sınai haklar konusunda bu sistemi aldık” dedi.
Bundan sonra üniversal test cihazları olan araştırmacılarla veya laboratuvarlarla iletişime geçerek onların talepleri doğrultusunda hareket edeceklerini anlatan Prof. Hastanın sağlığına biyolojik olarak uyumlu olmasının yanı sıra mekanik ve fiziksel olarak da uyumlu olması gereken bir süreçtir.Sadece mekanik kırılma testi değil aynı zamanda kesin bir araçtır. mühlet kullanıldıktan sonra bile doğru ve güzel bir biçimde hizmet vermektedir.Rastgele bir cihaz bırakıldığında ‘Çok iyi, daha iyi, en iyisi’ diye sunulmaktadır.Akademik çalışma yapan akademisyenler olarak ‘Kaç kere’ veya sayılar Sürdürülebilirlik ve tekrar üretilebilirlik üzerine araştırmalar yapıyoruz.Yeni bir malzeme çıktığında, bu aletin katsayılarını net ve standart bir şekilde ortaya çıkarmak için bu aparatı yaptık.Bu cihaz, itme, sıkıştırma, dayanıklılık ve test yapacak bir cihazdır. d iki malzemenin birbirine yapışmasını ölçün. Rastgele bir malzeme için de kullanılabilir ama çıkış noktamız klinik. İlk etapta gördüğümüz, başımıza gelen komplikasyonlar ve başarısızlıklardır” dedi.