Yaşam

Fransız Üniversitelerinin Uzun Yürüyüşü

Fransız Devrimi’nin ardından üniversiteleri kaldıran ve Büyük Okullar sistemini genişleten Fransa’da yükseköğretimin tarihi yeniden şekillendi. Napolyon’un merkeziyetçi politikasıyla tek İmparatorluk Üniversitesi çatısı altında şekillenen fakülte sistemi 1968 yılına kadar devam etmiştir. 1968 yılından günümüze kadar fakültelerin hakim olduğu bir model bırakarak üniversitelerin tüzel kişilik olarak yeniden güçlendirilmesini amaçlayan birçok reform sürecinden geçmiştir.

Fransa ve Avrupa’nın önde gelen yükseköğretim uzmanlarından Christine Musselin, geniş bir zaman dilimine yayılan bu süreci büyük bir ustalıkla inceliyor. Musselin, Fransa’da bir fikir olarak üniversitenin gerileme ve yükseliş tarihini tüm kurumsal değişimleriyle birlikte ele alıyor. “Fakülteler Cumhuriyeti’nden üniversite yapılanmalarına” güçlü bir değişim olarak kavramsallaştırdığı bu süreci, örgütsel değişimler, idari alandaki gelişmeler ve sosyo-politik bağlamlara dayandırıyor.

19. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet döneminde Türk yükseköğretim sistemindeki değişimlere büyük ölçüde ilham veren Fransız yükseköğretimi ve kurumlarının bu ustaca anlatımı, Türkiye’deki yükseköğretim araştırmacıları için de değerli bir referans kaynağı olacaktır. Musselin’in Uzun Yürüyüşü, üniversitenin ulusal bir sistem içinde geçirdiği değişimlere ilişkin yükseköğretim çalışmaları alanındaki güncel tartışmalarla birlikte dinamik diyaloglar, teorik ve tarihsel tartışmaları içeren temel bir çalışmadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu