Ekonomi

Lübnan ile Kuveyt arasında ‘tahıl ambarı’ gerilimi

Kuveyt Dışişleri Bakanı Pir Salim Abdullah el-Cabir es-Sabah, Lübnan Ticaret Bakanı Amin Selam’ın “Beyrut tahıl ambarını yeniden inşa etme sözünü hatırlatmasına” tepki gösterdi.

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından açıklama yapıldı.

Açıklamada, Lübnanlı Bakan Selam’ın açıklamalarının “Yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği trajik Beyrut Limanı patlamasının 3. yılına ve Arap Ekonomik Kalkınma Kuveyt Fonu tarafından 1969 yılında limanda inşa edilen limandaki buğday silosuna denk geldiği kaydedildi. yok edildi.”

Açıklamada, Lübnanlı Bakanın Kuveyt’teki anayasal ve tamamen kurumsal karar alma sistemini anlayamadığı belirtilirken, söz konusu durumun siyasi unsurlarla örtüşmediği belirtildi.

Kuveyt Dışişleri Bakanı Sabah, ülkesinin kardeş ve dost ülkeleri desteklemekle dolu bir geçmişe sahip olduğunu ancak iç işlerine ve karar alma mekanizmalarına herhangi bir müdahaleye izin vermeyeceklerini belirtti.

Dışişleri Bakanı Sabah, Lübnanlı Bakanın açıklamasını geri çekmesi gerektiğini vurguladı.

Lübnan Başbakanı Najib Mikati de gerilimle ilgili açıklamalarda bulundu.

Ülkenin resmi ajansı NNA’da yer alan habere göre Mikati, Lübnan’ın hiçbir ülkenin içişlerine karışmama ilkesine bağlı kaldığını vurguladı.

Lübnan’dan hatırlatma sözü

Lübnan Ticaret Bakanı Emin Selam, 4 Ağustos’ta bir Rus haber ajansına yaptığı konuşmada, Eylül 2020’de hayatını kaybeden Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmad el-Cabir es-Sabah’ın yeniden inşası için giriştiği girişim ve vaatleri hatırlattı. liman patlamasında yıkılan tahıl ambarı.

Selam, 3 hafta önce Lübnan Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Kuveyt Emiri Şeyh Nawaf el-Ahmad al-Cabir es-Sabah’a bir önceki Emir’in başlattığı girişimi tamamlamak için bir mesaj gönderdiğini ve kendisinin de Kuveyt Emiri’nin başlattığı girişimi tamamlaması için bir mesaj gönderdiğini söyledi. bu talebi sadece Lübnan devleti adına değil, Lübnan halkı adına da yaptı.

4 Ağustos 2020’de Beyrut Limanı’nda patlayıcıların bulunduğu bir depoda yangın çıktı ve ardından tüm şehri sarsan çok güçlü bir patlama meydana geldi.

235 kişinin ölümüne neden oldu.

Patlama 235’ten fazla insanı öldürdü ve yaklaşık 6.000 kişiyi yaraladı. Patlama nedeniyle 300 bin kişinin yerinden edildiği belirtildi.

Can kaybının yanı sıra ülkenin gıda güvenliği açısından kritik öneme sahip ve toplam 120 bin ton tahıl depolama kapasitesine sahip Beyrut Silosu da tamamen yıkıldı.

Dönemin Kuveyt Büyükelçisi Abdullah el-Kanani, 28 Ağustos 2020 tarihinde yaptığı açıklamada, kardeş Lübnan’a stratejik buğday deposu sağlayan silonun yeniden inşa edileceğini ve en uygun yardımın Lübnan’a yapılacağını belirtmişti. bu vesileyle

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu