Yapay zekayla kitap yazdı: ‘Ben hikaye yazacağım, sen bu karakter olacaksın’ dedim
Yapay zeka içeren projeleri ve eserlerine yansıttığı yeniliklerle dikkat çeken Doğuç, kendi bestelerini ve müziğini üretiyor. Youtubekanalında dinleyicilerin beğenisine sunuyor.
Ankara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu Doğuç’un Yapay zeka ve yazılımlarla hazırlanmış 30’dan fazla şarkısı bulunmaktadır. Doğuç, küçük yaşlardan beri kendi şiir, öykü ve bestelerini yazıyor ve bunları görsellerle birlikte sosyal medya hesaplarında yayınlıyor.
Yapay zeka ile podcast yayınları da yapan Doğuç, kendi kurgusunu ve kozmosunu yarattığını, ana karakterlerden birinin yapay zeka tarafından yönetildiğini söyledi. kodaya“adlı bir roman yazdı.
‘Rüyamda gördüğüm enstrümanı 3D ile modelledim’
Beyza Doğuç, ilk romanını 14 yaşında internette yayınladığını belirterek, şöyle konuştu: O günden sonra yazdığım, çizdiğim, müzik yaptığım, teknolojiye ilgi duyduğum bir dönem oldu. Daha sonra sektöre girip asıl mesleğim olarak bu işi sürdürmek istedim. 5-6 yıldır aktif olarak müzik ve teknoloji içerikleri üretiyorum.“dedi.
Müziğini farklı bir şekilde dinleyicilere sunmak amacıyla girişimlere başladığının altını çizen Doğuç, şu bilgileri verdi:
Doğuç, çok farklı konseptlerle bir şeyler yapmaya çalıştığını belirterek, ” Aslında amacım hepsinin temellerini öğrenmek ve kendimi geliştirmek. Mesela klasik eserlerden uyarladığım üç şarkım vardı. Mozart ve Beethoven’ın eserlerini modern bir şekilde yorumladım. Bu eserin üretim süreci kitaba denk geldiği için kitaptaki karakterler sanki o şarkıları yazıp söylemiş gibi görünüyor. Slow şarkılarım da var. Aslında birçok türde zengin bir (şarkı) kütüphanem var.” söz konusu.
‘Araştırmada yapay zekaya yön veriyorum’
Beyza Doğuç, yapay zekayla çalışma sürecine ilişkin de şunları kaydetti:
‘Yapay zekaya hayır dediğinizde motivasyonu düşüyor’
Yapay zeka için iyi bir Türkçe şarkı nasıl yazılır? Türk kültüründeki duygu ve düşünceler sanatı nasıl etkiliyor? Genç müzisyen şu tür sorular sorduğunu belirtti: İstediğim yönde cevap verebilmeniz için dikkatinizi bir noktaya çekiyorum. Ayrıca yapay zekayı kullanırken hata yaptığında kendisine ‘Bu iyi değildi’, ‘Hayır’ deniyor. Bunu söylediğimizde motivasyonda azalma oluyor. Aslında bir yığın kod yapay zekadır ve siz ona ‘Hayır, bu uygun değil’, ‘Doğru değil’ diyorsunuz. “Hata yaptım” dersek, yaptığını tam olarak yanlış olarak kodluyor ve söylüyor. Ben de ona ‘Bu kısım güzel’ dedim. Bunu daha da geliştirelim.’ Böyle yaklaşmak daha önemli. Yapay zekayı kullanmak aslında başlı başına bir sanattır.“dedi.
‘Yapay zekayı araç olarak kullanmamız lazım’
Yapay zekayla yazdığı ve İthaki Yayınları’ndan çıkan “Koda” kitabına da değinen Doğuç, şunları söyledi:
narlidere-haber.com.tr